Přeskočit na hlavní obsah

mateřství ~ typický den s dětmi brzy po sobě

Chtěli jste vědět, jak to u nás vypadá. Tak tady máte popis jednoho typického dne s dětmi narozenými brzy po sobě. Je to trochu komedie, trochu horor, trochu nekonečná mýdlová opera. Každopádně jsem se rozhodla pro popisnou variantu, kterou nepřikrášluji, nedramatizuji a ani se nesnažím o více humoru než odpovídá naší žité realitě. Bude to i zajímavé uchování vzpomínek pro mě a pro děti. Tak tady to je.

Hlavní účastníci - Toník (23 měsíců), Olívka (6 měsíců) a jejich milující a unavení rodiče
Roční období - třeskutá smogová zima

7:10

Olívka se probouzí, chruje se a brouká vedle mě v posteli. Rozlepuji oči a vidím, že spát už se nebude. Chvilku si povídáme, pomazlíme se a nechávám ji v posteli s Nekorektním. Odploužím se do koupelny, rychle se vyčůrám a umyju si obličej. Pak pro ni připravím v kuchyni na zem deku a na ni nepropustnou podložku. Vracím se do ložnice pro Olívku, vybalím ji ze spacího pytle a vezmu ji na přebalovák do koupelny. Sundám plínku, nechám ji vykakat do umyvadla a pokládám ji jen tak v rozepnutém pyžámku v kuchyni na deku. Olívka se směje a hraje si, valí sudy. Já zatím začnu připravovat snídani pro nás a Toníka. Nekorektní se ještě chvilku povaluje, čte si zprávy v mobilu.

7:30

Olívka zvládla alespoň jednou (minimálně) počůrat podložku, když je to potřeba, podložku měním a Olívku beru znovu umýt či vykakat. Mezi přípravou snídaně střídavě odbíhám a vracím ji na podložku, protože se koulí po celé kuchyni, olizuje podlahu apod. Toník vstává. Ahoj maminko, tady jsem! Jééé miminko. A už je u Olívky. Krotím děti, ptám se Toníka, jak se vyspinkal. Papat, papat! Ano, už to bude, Toní, ještě chvilku se ty vločky budou vařit, dáme si tam hrušku nebo banán? Hrušku neee. Rozinky! Dobře. Nekorektní vstává, vaří čaj, krmí Edgara.

7:45

Snídáme. Když se vše podaří, tak všichni tři spolu u stolu, Olívka si hraje na zemi. Povídáme si s Toníkem o tom, co budeme dnes (a zítra, a v pátek) dělat. Uprostřed snídaně chce Toník čůrat, pak už nechce jíst sám, pochtívá jídlo od nás (Toní, máme úplně to samé co ty!) nebo chce sedět u mě na klíně nebo chce, aby ho Nekorektní krmil. Kakao kakao! Nekorektní připravuje Toníkovi kakao a odklízí část věcí ze stolu. Pak se jde chystat do práce. Když jde do sprchy, Toník u toho nesmí chybět. Taky koupání! A rázem je svlečený. Já zatím zabalím Olívku do plenky a obleču ji.



8:00

Chvíle klidu. Chlapi jsou ve sprše a já nakojím Olívku a u toho si přečtu zprávy a/nebo Facebook.

8:20

Nekorektní je pomalu na odchodu do práce. Pusu a pápá. Houpy houpy! Toník nese přes půl bytu Olívčino lehátko a vyžaduje houpačku. Domluvíme se, že ano, ale nejprve se obleče. Když je dobrý den, Toník neprotestuje, že trenky nee, nebo ponožky nee, nebo tohle tričko nee. Někdy si donese, co přesně by si chtěl obléct, nechám ho. Část věcí si obleče sám a se zbytkem mu pomůžu. Olívku dám do lehátka, poprosím Toníka, aby ji donesl nějakou hračku. Děkuji miminko - komentuje to. A jdeme houpat. Na houpačce si říkáme hromadu básniček a povídáme si, já u toho sem tam odbíhám a stíhám si (někdy) vyčistit zuby a/nebo uvařit kafe. Vypít už ho ale většinou nestihnu.

8:40

Ženu Toníka na nějakou jinou aktivitu. Stavíme z kostek domečky pro zvířátka, tiskneme s razítky nebo si čteme. Olívka začíná být trochu nespokojená, tak ji v rámci možností nosím.

9:10

Jdu Olívku přebalit a vysvětluju Toníkovi, že Olívka půjde spát. Miminko spinkat nee, maminka kojit Olíčku nee. Přemlouvám Toníka, že to dlouho nepotrvá a pouštím mu na počítači na Youtube prasátko Peppu. S Olívkou jdeme do pokoje a já jí nakojím a uložím ke spánku.

9:30

Olívka spí. Nechám Toníka dokoukat epizodu a mezitím uklidím po snídani kuchyň. Vyskládám a naskládám myčku, zapnu pračku. Dáme si nějakou svačinku - teď nejčastěji pomeranč nebo jogurt s piškotama.

10:00

Jdeme vařit obídek. Toník pomáhá v kuchyni. Nachystám mu misku, kam dává slupky z cibule a z brambor nebo podobně. Chystáme nejprve oběd pro Olívku a pak něco pro nás. Toníka to po chvíli už moc nebaví, začíná vymýšlet, třískat se skříňkama, sahá na hrnce na plotně (sice s chňapkou, ale neopatrně). Sám sám! Taky míchy! Maminka nee. Už minimálně počtvrté ten den ho prosím, aby nekřičel. Střídavě vaříme a střídavě si s něčím hrajeme. Bobo! Dobře, takže na záchod. Dopíjím u toho studené kafe a už se těším, až půjde spát. :D

11:00

Olívka vstává, rozbalím ji, nechám vykakat a znovu vytahuji deku a podložku. Toník si hraje s Olívkou, já hlídám a koriguji a do toho vařím a snažím se udržet kuchyň ve stavu, který ihned neevokuje válku, ale moc se mi to nedaří. Papat, papat! Ano Toníčku, už to brzy bude, ještě se musí dovařit těstoviny. Těstoviny neee.



11:30

Dávám Toníkovi oběd a když je dobrý den, najím se s ním i já. Pak jdu zabalit Olívku, dám ji do lehátka a začínám krmit připravenou zeleninou, Toník ihned přestává jíst a jde mi asistovat. To spočívá v tom, že chce papat to, co papá Olívka, chce mi sedět na koleni a skákat po hlavě, leze na Olívku a křičí. Usměrňuji ho a snažím se nenaštvat se. Olívka sní jen pár lžiček a začíná fňukat, chtěla by to už zapít mléčkem. Dýně je všude, protože Olívka prská. Miminko lintá! Utřít! Ano, Toní, ale utřu jí až nakonec, teď to nemá cenu ještě. (Nespokojený pláč, nejdřív jeho a pak její). Poslední lžičky z misky sní Toník. Beru Olívku, všechno nechávám tam, kde to je, snažím se dát mimo Toníkův dosah aspoň to, čím by mohl okolí ještě více znečistit. Olívku +/- utřu a jdu ji nakojit. Pak ji dám na zem s hračkou a dokrmím Toníka. U toho si střídavě všichni nějak hrajeme a čteme. Nezvyšovat hlas mě stojí opravdu velké usílí, ne vždy to vydržím.

12:30

Připravuji Toníka na to, že brzy půjde spát. Nechce. Mne si oči, ale samozřejmě, že unavený neee. Olívku dám do lehátka, ženu Toníka pouklízet hračky a knížky. Vyčůrat, Toní, vždycky před spaním musíme čůrat. Vyvěšuji domovní telefon. Odvezu z pokoje kočárek. A šup s Toníkem do pokoje, zavřít dveře, nahnat ho do postele, zatáhnout závěsy, nahnat ho do postele, nastavit chůvičku, nahnat do postele, přikrýt peřinou, lehnout k němu. Toník si nadiktuje, co chce před spaním povídat. Většinou mu jmenuji, kdo všechno už taky spinká a pak mu říkám básničku Špity špity bábo pořád dokola. Modlím se, aby Olívka vydržela s hračkou v lehátku a neplakala, někdy to klapne, jindy si bohužel chvilku popláče.

12:45

Toník spí, jdu za Olívkou, mazlíme si a hrajeme, pak ji chvilku nosím po bytě, u toho poklízím to nejnutnější, ale stejně to celkovému dojmu z bytu moc nepomůže. Hlavně se bojím, aby neplakala a nevzbudila Toníka. U toho zvládám dojíst svůj studený oběd, něco dobrého si smlsnout nebo se konečně pořádně napít čaje.



13:10

Olívka si mne oči, jdu ji pomalu přebalit a nakojit a uložit spinkat do kočárku v kuchyni. U kojení zvládnu vyřídit nějakou korespondenci s Nekorektním nebo s kamarádkama, řešíme plány na odpoledne a další dny. Dnes je škaredě a nikdo moc nemůže, tak holt dnes budem doma. Na zítřek se domlouvám na dopolední návštěvu herničky s kamarádkou a jejími dětmi.

13:25

Olívka spí. Obě děti spí. Jsem u vytržení a nevím, co dřív dělat. Nakonec opět zjistím, že moc toho dělat nemůžu, abych děti nevzbudila, Toník spí v pokojíčku a Olívka v kuchyni v kočárku, takže nemůžu ani uklízet ani si nachystat něco k jídlu nebo uvařit kafe. Nemůžu ani šít a ani moc hlasitě ťukat do klávesnice. No. Tak jdu třídit fotky, dát si sprchu, dělat pořádek v oblečení, co už je Olívce malé, rozepsat (potichu) něco na blog anebo plánovat Toníkovu oslavu narozenin. Nekorektní píše, že by dnes dorazil dřív. Od tří má pracovní konferenční hovor a na něj už by chtěl být doma. Pak zůstane pracovat z domu. Jupí!

14:15

Obě děti vstávají naráz, paráda... Doufala jsem, že Olív vydrží spát déle a že se mi ji podaří převést k Toníkovi do pokoje, ale bohužel. No všechno má svá plus a třeba mi to vyjde pak časově lépe na její dašlí spaní. (Snažím se o optimismus.) Nastává ale celkem krize, protože Toník se budí se špatnou náladou a fňuká a pláče a potřeboval by tak deset minut trochu dopéct a mazlit. Pouštím se do toho i s Olív, ta je naštěstí klidná, dám ji k Toníkovi do pokoje na zem a mazlím Toníka. Papat! Bábovku! Toní, bábovka není, tu bychom museli nejdřív upéct, dáš si chlebík se šunkou ano? Chlebík nee!

14:40

Toník spokojeně baští chlebík se šunkou a paprikou, já rozbaluji Olívku a dávám ji na deku, přichází Nekorektní. Toník se raduje. Táta! Nekorektní ihned vplouvá do všeobecných povinností, podá Olívce hračku, povídá si s Toníkem a já můžu jít konečně na záchod nebo uvařit čaj nebo tak něco. Pracovní call si připraví u Toníka v pokoji, abychom ho moc nerušili. Co my, ale hlavně Toník, že..

15:00

Houpy houpy! Toní, teď se nemůžeme jít houpat, protože v pokoji je táta a má call, potom se pohoupeme, až dotelefonuje, jo? Olívka začíná fňukat, chtěla by nakojit. Toník je nespokojen, nechce dělat nic jiného než houpy houpy, fňuká taky. Nakonec si sundá kalhoty a jde pro nočník. Aha! Tak tady je zakopaný pes, po vyčůrání už je protivný o něco méně. Táta kól, ukazuje na pokojík. Nicméně zmínka o tom, že budu kojit Olívku ho moc nepotěšila. Opět mu jako úlitbu pouštím prasátko Peppu a trochu si to vyčítám. Zas ale můžu v klidu nakojit a přečíst si u toho nějaký článek nebo mail.

15:30

Hraju si s lépe či hůře naladěnými Olívkou a Toníkem. Nekorektní pracuje ve vedlejší místnosti (bez dveří) a komunikuje s námi u toho, sem tam přijde za námi a něco poklidí, začíná to u nás zas vypadat trochu normálně. Zapíná myčku. Zdá se mi to nebo je Toník nějaký míň "napružený", když je Nekorektní s námi doma? Teda nestěžuji si, ale vrtá mi to hlavou. Co máte v plánu na odpo? Bohužel dnes nikdo ven nemůže, tak asi nic, ale zítra jdem do herničky. Slibuji Nekorektnímu a připadám si blbě, že furt s dětmi smrdíme doma. Tak já Toníka vezmu pro pečivo, až skončím s prací jo? Super, díky. Já bych potřebovala vařit, ať máme zítra oběd s sebou ven.



16:20

Jdu přebalit a nakojit a uložit Olívku. Toník tentokrát neprotestuje, protože zůstává v kuchyni s tátou, dokonce se to obejde i bez Peppy. Toník pobíhá, křičí, ale Nekorektní je trochu víc v klidu než já, nechává ho hrát si. Toník si ale v nestřežený okamžik přisouvá židli k pracovnímu notebooku a asi po padesáté krade červený trackpoint a mizí. Další kázání, zase bez efektu, i Nekorektnímu už začínají nervy trochu pracovat. To ne, na pracovní počítač sahat nemůžeš! Jani, kolikrát jsem mu to už říkal? Vcházím do vyhrocené situace, Toníkovi (opět) domlouvám, snažím se být v klidu a po pauzičce u kojení Olívky mi to i celkem jde. Půjdeš s tátou ven? Ano! Nyn! A žene se ke dveřím. Počkej, nejprve musíme obléct a vyčůrat.

17:20

A jsou pryč. Vypravit Toníka ven trvalo snad půl hodiny. Než jsem mu oblíkla každý další kousek oblečení, sundal si něco jiného a celou dobu přede mnou utíkal po bytě a hrozně se tomu smál. Vím, že bych se u toho ASI neměla smát s ním, ale nemůžu si pomoct, beru to taky jako hru. Když je Nekorektní doma, Olívka zrovna spí a nikam nespěchám, proč ne. Rychle pověsím prádlo, které už je pár hodin doprané pořád v pračce, a začínám vařit něco pro nás na večeři, co bych zároveň mohla mít i pro Toníka na zítřejší oběd s sebou do herničky. Uvařím si taky kafe a zvládnu ho i vypít! Nebo si udělám svačinku. No oboje nestihnu, to mi je jasné.

17:40

Olívka je vzhůru, hm. A já nemám ani dovařeno. Nevadí. Jsme ještě chvíli samy, tak půjde na chvilku do lehátka a bude na mě koukat.

18:00

Kluci jsou zpátky z procházky, já mám více méně dovařeno, Olívka je vybalená na zemi a já jsem zrovna začala skládat plíny, co se mi nakupily za poslední dny. Nevadí, doskládám to večer. Toníka vysvleču. Snědl třičtvrté rohlíku po cestě domů. Fajn, aspoň nemusím hned řešit další svačinku. Nakrmila jsi Edgara? Jee, zapomněla jsem, hned mu dám. Houpy houpy. Nekorektní ho bere na houpačku a já zvládnu nakrmit kocoura a vyskládat myčku.

18:30

Nakojím Olívku a Nekorektní zatím nabere večeři. Když jde všechno hladce, najíme se všichni tři u stolu a Olívka na nás kouká ze země nebo z lehátka. Po večeři Nekorektní ponosí Olívku a já s Toníkem hraju bláznivé hry - točíme se, naháníme, schováváme a hrajeme Kolo kolo mlýnský.

19:00

Nekorektní bere Olívku na večerní hygienu, já si s Toníkem čtu knížku. Miminko spinkat nee. Neboj Toní, já zase přijdu, budeš tady s tatínkem. Tatínek ano! Dáme Olívku do spacího pytle a všichni jí postupně dáme pusu a popřejeme dobrou noc, jdu ji nakojit a uložit k Toníkovi do pokoje do kočárku. Toník s Nekorektním si zatím hrajou a zametají kuchyň. Toník trvá na tom, že bude naháč.

19:30

Olívka spí. Bobo! Tatínek nee, maminka ano! Tak jdem na to. Čteme knížku. Pak chystáme Toníka pomalu na spaní a uklízíme společně hračky.

20:00

Toní, zuby a spinkat. Spinkat ano. S maminkou! Všichni tři si v koupelně čistíme zuby. Toník pak vehementně odmítá, abychom mu je dočistili. Někdy ho přemluvíme, jindy je to trochu drama. Zpíváme si u toho Když jde malý bobr spát. Pyžámko. Nekorektní nás zavře v koupelně a mezitím převeze spící Olívku v kočárku do kuchyně a nachystá pokojík. Pusu tátovi. Dobrou noc. Jako myška. Dobou noc miminko! Toník volá z pokoje. Šup do postýlky, napít vody a Toník si opět vybírá, co si budeme před spaním povídat, tentokrát je to pohádka a pak Špity špity bábo, než usne.

20:20

Obě děti spí, juhů. Dnes to šlo rychle. S Nekorektním si chvíli čteme a probíráme den. Poskládám plínky.

21:00

Pouštíme si film nebo seriál. Dnes seriál Okkupert. Po chvíli pláče Olívka, jdu ji ještě nakojit, naštěstí to netrvá dlouho a zase spí.

21:30

Koukáme na Okkupert, něco u toho smlsnem. Pokud máme, dám si k tomu skleničku vína.

23:00

Usínám u rozkoukaného dílu a Nekorektní většinou taky.

1:30

Olívka se budí. Nekorektní mi ji přinese do postele, kojím vleže a u toho obě usneme. Do rána se ještě párkrát vzbudí, ale já kojím v polospánku, tak ani nevím kdy a kolikrát se budím. Pokud se v noci vzbudí Toník, jde mu pomoct usnout Nekorektní, většinou to ale není potřeba.

A zítra zase dokola! Hlavně se nezbláznit a snažit se co nejvíc si všechno užít!

Komentáře

  1. Uf uf uf :-D Ač mě to pobavilo, tak jsem strašně ráda, že nebudu mít děti věkově tak blízko :-D I když, ono 2 roky a 2 měsíce taky nebude žádné lážo plážo a občas, když vidím kamošku, co má 3,5 letou holčičku ve školce a k tomu novorozeně a je úplně v pohodě a v klidu a to druhé si maximálně užívá, tak mě napadá, jestli jsme neměli počkat. Ale co, ono si všechno nějak sedne :) Pevné nervy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má to i své nesporné výhody! Teda prý. Většina z nich se projeví trochu později, pravda. Já bych řekla, že vše přichází ve správný čas, i když se nám to momentálně tak nejeví. Držím palce!

      Vymazat
  2. Uf, jeste ze druhej brouk vychazi na señorovi tri roky...ale taaaak rychle teda neusina, pres den uz nechce spat vubec, bude to asi nejvetsi orisek...jeste, ze mame zahradu a velky obdiv pro maminku, ta nas mela po 11 mesicich uf uf...zvladate to uplne skvele

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. No pokud je ten den takový, jako popisuji, tak je to ještě celkem fajn. Ale rozhodně si nestěžuji, s druhým dítkem mnohem lépe vidím, jak se vše furt mění a všechno hrozně utíká... Ale teda po 11 měsících, opravdu klobouk dolů!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky

mateřství ~ 8 každodenních hříchů matky se dvěma dětmi brzy po sobě

Na blogu (i v životě) se snažím být hodně pozitivní. Opravdu se maximálně snažím užít si všechny momenty, i ty zdánlivě ne úplně příjemné. Snažím se dokázat se včas zastavit, když se na mě všechno valí. Snažím se s dětmi víc smát, než je okřikovat, a bez dětí se snažím víc povznést a uvolnit, než něco pořád dokola zpytovat nebo se stresovat. A jde mi to? Samozřejmě, že NE. Alespoň ne tolik, jak bych chtěla. Snad jste si nemysleli, že je u nás všechno jen růžové. A snad jste si (probůh!) nemysleli, že si na to na blogu budu hrát. I u nás se křičí a brečí a závidí a lituje. Takže pro dnešek se s vámi podělím o trochu té temné strany síly, protože i to je každodenní součást života se dvěma malými dětmi brzy po sobě. 1. Křičím Křičím, okřikuji, občas ze mě vylítne něco, co ani nevím, odkud se bere. I ode mě lze slyšet věty jako: "To si snad už ze mě děláš srandu!" "Ty jsi mě neslyšel?!" "Kolikrát jsem ti to už říkala?!" "Zlobíš mě!" "Jestl

testujeme ~ barefoot boty z Aliexpressu

Na Vaši žádost přidávám krátký příspěvek s odkazy na Toníkovy nové botky. Ještě je teda nemáme vyzkoušené v praxi, od doručení ještě nebylo mokro ani sníh. :D Nicméně ráda shrnu první dojmy, přidám odkazy a třeba někoho inspirujeme k objednávce. Oboje boty jsou barefoot nebo přesněji barefoot kompromis, jelikož se jedná o gumáčky a sněhule, asi by to ani jinak nešlo. Na oboje boty jsem našla doporučení a recenze ve facebookové skupině Barefoot obuv z Aliexpressu , tak pokud také sháníte cenově dostupné barefoot a kompromisní botky a chcete vyzkoušet Čínu, v téhle skupině najdete celkem dost tipů a informací.  Gumáčky Gumáčky jsem objednávala z této stránky . Máme velikost 3 a stály nás 12.81 dolarů (cca 317 Kč).  Gumáčky jsou pěkně široké i relativně měkké. Podle tvaru špičky vidíte, že místa na prsty je tam dost, nožka není utlačovaná. Podrážka je rovna a tenká, i když to vypadá, že pata je tam výš než špička, není tomu tak. Ta modrá guma je tam jakoby zvednut

knihovnička ~ Moje jméno Antonín + SOUTĚŽ

Za měsíc jsou tady Vánoce a vy možná - stejně jako já - ještě hledáte inspiraci na dárky pro dětičky. Možná si vzpomenete, že minulý rok jsem se tady celkem rozepsala o personalizovaných knížkách šitých přímo na míru konkrétnímu dítku. Tyto krásné knihy vyrábí a prodává společnost  Originální knihy . Vše, co by vás o knížkách a procesu jejich vzniku mohlo zajímat, najdete v tom loňském článku TADY . No co Vám budu povídat, Toník byl z knížky unešen a frčí u nás dodnes. Letos na Vánoce jsem pro něj nechala vyrobit další podobnou knížku. Protože ho pomalu začala zajímat písmenka, volba padla na knihu Moje jméno . !A pozor, na konci dnešního příspěvku najdete zajímavou soutěž, která vás určitě nenechá chladnými! Kniha má moc hezký příběh, kdy zvířátka postupně skládají z písmenek jméno a příjmení pro nově narozené miminko. Malý čtenář tak vidí své jméno, jak se píše písmenko po písmenku. Krásné dětské ilustrace seznámí dítko s domácími i cizokrajnými zvířátky. Ta navíc př