Přeskočit na hlavní obsah

Bětuška ~ osmnáctiměsíční


Začátkem prosince měla Bětka už rok a půl. Tento věk u mých dětí bývá velkým milníkem, který vše hodně ulehčuje. U Bětušky tomu nebylo o moc jinak, ale je fakt, že si to "nejhorší období" přecejen trochu protáhla, nebo přesněji řečeno posunula - začala i skončila s ním později než starší. Závěrem úvodu nesmí chybět odkazy na porovnání s Toníkem a Olívkou a taky Bětuščino foto z období před rokem:


Hrubá a jemná motorika

Bětuška už chodí s naprostou jistotou a taky už dost parádně běhá. V Sokolu, kam chodíme cvičit, už i děti v tomto věku trénují takové malé závody. Mimochodem je to hrozná super-rozkošnost ty závody batolat. :D No nic, Bětka to miluje a díky tomu běhá v podstatě na povel - když ji odněkud potřebuji už dostat, prostě jí to odpočítám/odstartuji a na TEĎ se Bětka rozběhne. Což je boží a chci toho trochu využívat, dokud mi to "žere".

Bětuška má taky moc ráda všechno, co se tlačí před sebou (různá aktivní chodítka nebo kočárky), co se tahá za sebou (hračky na šňůrce) a na čem se dá jezdit. Spíš popojíždět, na nějaké velké ježdění na Pukynu vůbec není čas ani prostor. Ale ráda bych to pak testla na jaře, když už nebude muset být tak navlečená (a když zrovna bude příležitost jít ven jen s Bětkou ideálně).

Po schodech chodí s přísunem za ruku (nebo se drží sama o zábradlí nebo o zeď), šplhá na žebříky a dokáže překonat nejrůznější typy skluzavek a prolézaček, včetně provazových. Opět ji v tomto hodně posunul Sokol, tam chodí i na kladině (na užší za ruku, na širší klidně i sama). Miluje houpačky a strašně ráda skáče za ruce z vyvýšených míst třeba někomu na klín, ale klidně i na zem. Skluzavky jezdí za ruku, jde vidět, že na rozdíl od Olívky v jejím věku je na sebe relativně opatrná. :)

Háže si balónem, navléká hračky, miluje vkládačky. Vkládací a tahací želva z Lidlu je u nás po dvou letech opět nejoblíbenější hračka v domácnosti. :D Jí a pije už zcela sama, a je to super. Je to první relativně velká a pracná věc, co mi doma konečně po pěti letech opravdu odpadla. Hurá! Snaží se sama oblékat a svlékat, ale hrozně jí to nejde a vždy se u toho akorát nazlobí. :) Spolehlivě to zvládá akorát s čepicí plus si zvládne sundat boty a ponožky. Většinou.

 






Hry a hraní si

Bětuška si hraje relativně hodně sama. (V tomto věku byl po této stránce tedy nejnáročnější Toník. :D ) Na druhou stranu miluje i společné hry a je ráda, když si s ní hraje někdo dospělý nebo když si s ní hrají její sourozenci. V posledních tří měsících u ní asi nejvíc vedly různé vkládačky a nasouvačky - takové ty typické batolecí záležitosti. Taky moc ráda krámuje skříňky a pomáhá u dospěláckých činností. Ráda po hře vrací věci na místo a všeobecně je na ní už v tomto věku vidět, že bude nejspíš celkem "na systém" a "na pořádek". A to je po Olívce celkem příjemná změna! :D

Ráda si taky hází s balónkem, říká tomu "tutulu", a miluje vodu. Ve vaně si vyhraje úplně maximálně. Pořád totálně nejvíc miluje houpačky (houpy) a strašně ráda si s někým prohlíží a ukazuje knížky - hlavně zvířátkové. Zvířecích zvuků nebo jmen zvířat už umí tak 15, ale trvalo jí to teda. Ráda tancuje do hudby a ještě radši se nahání se sourozenci v bláznivých honičkách. Jo, tady už se mít tři děti trochu vyplácí. :D








Komunikace a sociální život

V 18 měsících Bětuška mluví stále docela málo. Sama aktivně používá tak do 20 slov. Nějakou základní rodinu, pár zvířat a pak věci jako "mimi", "auto" (co je vše, co jezdí, včetně třeba odrážedla) a "ajéje". Většině věcí pořád říká "táta". :D Kromě toho rozumí snad už úplně všemu. Parádně kývá a na vše potřebné si ukáže. :D Celkem hezky poslouchá různé pokyny. Skoro nevzdoruje a vzteká se jen výjimečně - ale to asi ještě přijde.

Jiné lidi (včetně cizích) má teď celkem v oblibě, ale vždy musí mít u toho nablízku některého z nás rodičů. Často se teda viditelně stydí a kouká do země nebo někam "do blba", třeba když na ni někdo promluví. Ale jakmile ten člověk trochu poodejde, hned na něj ukazuje a směje se. Má moc ráda jiné děti a ráda si vedle nich hraje (ale nesnáší, když na ni cizí děti sahají, vlastně nejradši je, když si jí moc nevšímají). Má taky moc ráda miminka. A zvířátka.








Denní režim, temperament a nějaké ty fyzické údaje

Bětka na prohlídce u dr. v 18 měsících měřila 77 cm a vážila 9,6 kg. Takže je pořád hrozně pidi-mini. Je malá a hubená, prostě drobná - to je u nás v rodině teda jediná. :D Pořád se mě venku cizí lidi ptají, jak je stará, protože evidentně vnímají hrozný nesoulad mezi jejími dovednostmi (odpovídajícími věku 18 měsíců) a tím, že vypadá jako roční dítě. Je to celkem sranda.

Bětuška pořád nosí převážně velikost 80 (tj. pro děti ve věku 9-12 měsíců), něco málo už 86. Za poslední čtvrtrok jí už taky vyrostly všechny špičáky, takže má aktuálně 16 zubů. Poslední 4 před námi! Uuuuuf. Nemocná za tu dobo skoro nebyla, měla jen nějaké standardní rýmečky. Jo a začaly jsme spolu chodit do Sokola na cvičení.

V noci spí zhruba od půl deváté do sedmi. A bacha, na poli spánku máme velké změny! Když bylo Bětce na den přesně 17 měsíců, konečně nám dodělali nové spaní pro děti v pokojíčku. No. A hned první noc ve vlastní posteli v pokoji s dětmi spala celou noc! A pak zase. A znovu. Takže tak, ve svém roce a půl spí Bětka v pokojíčku a celou noc. Žádné plánované noční odstavování, nic, prostě sama od sebe. Nikdy bych nevěřila, že to takto někdy někde chodí, ale jo, je to tak. :) Takže jsem to pak testla a jela pryč z Brna sama i na noc - a šlo to taky! Hurááá - sladká svoboda.

A protože všechno dobré je k něčemu špatné :D, změny v poobědovém spánku šly ruku v ruce. Vyžaduje spaní v postýlce, kočárkové spaní ji nebavilo tak dlouho, jako obě děti před ní. No ale jakmile začala spát celou noc, spaní po o se smrsklo z úžasných 3 hodin na (průměrně) 40 minut. Take bye bye poobědové pracovní/psací/doháněcí časové okno.

Jí už úplně normální věci stejně jako my a děti. Není vůbec vybíravá, sní cokoliv - různé potraviny, tepelné úpravy i konzistence. Nejradši má bílý jogurt a sýry, ale baští i špenát nebo čerstvou papriku. Někdy nás přivádí k šílenství tím, že ze studené večeře má tendence sníst jen zeleninu, to, co je na pečivu (včetně toho, že olíže máslo) a pečivo nechá. :D Taky už nepotřebuje u jídla vysokou dětskou židličku, má jen takovou zvýšenou pro větší děti. (V tomto byla z našich dětí nejrychlejší.) Pořád se kojí a to cca 4x denně, někdy víc, když se nudí. V noci už ale ne, a to ani, když se někdy probudí, takže za mě úplně super.

Někdy se chodí vyčurat na záchod, hodně si oblíbila dětské prkýnko. Ale je to spíš takové random. Hlásí se teda často (když je doma a polonahá), ale něco tam vytvoří tak v 60 % hlášení.

Povahově je celkem klidná. Vzteku jsme si teda v těch posledních měsících taky celkem užili, ale vypadá to, že už je to na ústupu. Je hodňoučká a veselá. Má ráda spíš známé věci a lidi, nevadí jí, když je každý den úplně stejný. Ráda vrací věci na místo. Umí si vyhrát i sama a je to mazel. Pořád chce napodobovat starší děti a ráda s nimi dělá různou legraci. Umí se strašně přísně mračit a já na to pořád slýchám nějaké vtipné řeči od lidi. Dost mě to baví.

Je to prostě náš osmnáctiměsíční benjamínek. ♥








Komentáře

Oblíbené příspěvky

mateřství ~ 8 každodenních hříchů matky se dvěma dětmi brzy po sobě

Na blogu (i v životě) se snažím být hodně pozitivní. Opravdu se maximálně snažím užít si všechny momenty, i ty zdánlivě ne úplně příjemné. Snažím se dokázat se včas zastavit, když se na mě všechno valí. Snažím se s dětmi víc smát, než je okřikovat, a bez dětí se snažím víc povznést a uvolnit, než něco pořád dokola zpytovat nebo se stresovat. A jde mi to? Samozřejmě, že NE. Alespoň ne tolik, jak bych chtěla. Snad jste si nemysleli, že je u nás všechno jen růžové. A snad jste si (probůh!) nemysleli, že si na to na blogu budu hrát. I u nás se křičí a brečí a závidí a lituje. Takže pro dnešek se s vámi podělím o trochu té temné strany síly, protože i to je každodenní součást života se dvěma malými dětmi brzy po sobě. 1. Křičím Křičím, okřikuji, občas ze mě vylítne něco, co ani nevím, odkud se bere. I ode mě lze slyšet věty jako: "To si snad už ze mě děláš srandu!" "Ty jsi mě neslyšel?!" "Kolikrát jsem ti to už říkala?!" "Zlobíš mě!" "Jestl

testujeme ~ barefoot boty z Aliexpressu

Na Vaši žádost přidávám krátký příspěvek s odkazy na Toníkovy nové botky. Ještě je teda nemáme vyzkoušené v praxi, od doručení ještě nebylo mokro ani sníh. :D Nicméně ráda shrnu první dojmy, přidám odkazy a třeba někoho inspirujeme k objednávce. Oboje boty jsou barefoot nebo přesněji barefoot kompromis, jelikož se jedná o gumáčky a sněhule, asi by to ani jinak nešlo. Na oboje boty jsem našla doporučení a recenze ve facebookové skupině Barefoot obuv z Aliexpressu , tak pokud také sháníte cenově dostupné barefoot a kompromisní botky a chcete vyzkoušet Čínu, v téhle skupině najdete celkem dost tipů a informací.  Gumáčky Gumáčky jsem objednávala z této stránky . Máme velikost 3 a stály nás 12.81 dolarů (cca 317 Kč).  Gumáčky jsou pěkně široké i relativně měkké. Podle tvaru špičky vidíte, že místa na prsty je tam dost, nožka není utlačovaná. Podrážka je rovna a tenká, i když to vypadá, že pata je tam výš než špička, není tomu tak. Ta modrá guma je tam jakoby zvednut

knihovnička ~ Moje jméno Antonín + SOUTĚŽ

Za měsíc jsou tady Vánoce a vy možná - stejně jako já - ještě hledáte inspiraci na dárky pro dětičky. Možná si vzpomenete, že minulý rok jsem se tady celkem rozepsala o personalizovaných knížkách šitých přímo na míru konkrétnímu dítku. Tyto krásné knihy vyrábí a prodává společnost  Originální knihy . Vše, co by vás o knížkách a procesu jejich vzniku mohlo zajímat, najdete v tom loňském článku TADY . No co Vám budu povídat, Toník byl z knížky unešen a frčí u nás dodnes. Letos na Vánoce jsem pro něj nechala vyrobit další podobnou knížku. Protože ho pomalu začala zajímat písmenka, volba padla na knihu Moje jméno . !A pozor, na konci dnešního příspěvku najdete zajímavou soutěž, která vás určitě nenechá chladnými! Kniha má moc hezký příběh, kdy zvířátka postupně skládají z písmenek jméno a příjmení pro nově narozené miminko. Malý čtenář tak vidí své jméno, jak se píše písmenko po písmenku. Krásné dětské ilustrace seznámí dítko s domácími i cizokrajnými zvířátky. Ta navíc př