Přeskočit na hlavní obsah

Olívka ~ patnáctiměsíční


Olívka má 15 měsíců, frekvenci záznamů jejich pokroků a naší celkové rodinné nálady tedy prodlužuji na čvrt roku. Je na čase si přiznat, že blog mi trochu upadá, zasloužil by nějaké pořádné nakopnutí. Věřte mi, že už se hrozně těším na období, kdy to bude možné. Teď máme všeho nad hlavu a ano, je to především Olívčina "zásluha". Srovnání s patnáctiměsíčním Toníkem najdete TU a tady vám ještě přidávám Olívku minulý rok, kdy byla ještě sladké a vcelku nenáročné miminko. :D


Hrubá a jemná motorika

Hned po prvních narozeninách začala Olívka chodit, jakoby na ně čekala. :) Dnes už vyloženě lítá (běh to teda ještě není, ale nemá to k tomu daleko). Úprk nejčastěji zahajuje hned po vyslechnutí slov "Olívko, pojď za mnou, sundám ti mikinu/jdeme přebalit/oblíkat/podej mi ten hrneček!" apod. Prostě už propuknul TEN VĚK!

Kromě rychlochůze zvládá popojíždět na PUKYnu. Zatím to nejsou žádné velké vzdálenosti, ale už jí ho sem tam vezmu někam do parku. Pak je teda fakt super táhnout domů dvě batolata, kočárek, Toníkovo kolo a ještě PUKYno, ale už jsem si celkem zvykla na fyzickou zátěž i na soustrastné pohledy kolemjdoucích. :D

Olívka miluje šplhání kamkoliv, leze na všechno i na to, co by vás v životě nenapadlo, vůbec nemá pud sebezáchovy. Šplhá na stoličky, na židle, na rantly, na prolézačky pro velké děti, chodí po dvou po schodech jen s přidržováním za šprušle zábradlí (to je adrenalin!). No a celkem nepřekvapivě hodně padá. Fakt dost. Od Toníčka tohle vůbec neznám, ale Olí je neustále samá boule a modřina a odřenina. Už jsme zvládli i její prokousnutý jazyk a podobné lahůdky. Vůbec bych se nedivila, kdyby na nás nějací sousedé při pravidelném pohledu na Olí zavolali sociálku. :D (No to se asi nestane - a pak že bydlet na Cejlu nemá výhody. Hahaha.)

Olívka dále zvládá různé hrátky s ručičkama - navléká kostky na tyčky, hraje si s magnetkama, snaží se něco stavět, otevírat a zase zavírat různé vršky a víčka. Co je ale ze všeho nejlepší?? Celkem rychle opanovává schopnost jíst sama lžičkou. To je taková úleva, takové BLAHO! Po delší době mám pocit, že se u společné večeře zase můžu najíst jako člověk. A pak už jen uklidit ten nepořádek, co u toho Olí vytvoří, ale to už je celkem detail. Samostatné pití teda zatím moc nezvládá, neumí to s brčkem a bez něj je věčně politá, ale snad i tohle bude brzy lepší.

Pořád v něčem napodobuje Toníka, takže už umí odklopit víko od záchodu nebo překonat jeden typ dětské pojistky na kuchyňské skříňce. (Kruci, nesmím zapomenout koupit už konečně nějakou jinou.) Pořád si něco věší na krk nebo oblíká na hlavu. Nasadí si sama čepici nebo cokoliv, co jí čepici připomíná - třeba Toníkovy trencle. :D








Hry a hraní si

Období samostatného hraní si a zkoumání trochu ustupuje do pozadí a ke spoustě svých her teď vyžaduje nějakého parťáka. Takže v tomto ohledu je to zas o něco náročnější pro mě. Nejraději si hraje s různýma panenkama, plyšákama a maňáskama - snaží se je i krmit a podobně. Má ráda balónky a magnety a autíčka. Miluje cokoliv, na co se dá nasednout a jezdit na tom nebo co se tlačit před sebou či tahat za sebou. Zbožňuje houpačky, říká jim "háta, háta". Ráda hraje na schovávanou nebo na honěnou se mnou a s Toníkem. Miluje písek a hrátky s vodou. Je muzikální a hrozně ráda tancuje do hudby.

Podobně jako Toník má ráda knížky. Často si nějakou přinese a vyžaduje prohlížení. Ukazujeme si hlavně zvířátka a vlaky, strašně ráda listuje pevnými stránkami leporel. Zvířátek už rozpozná hromadu a naučila se už spoustu zvířecích zvuků, i když si je ještě dost plete.








Komunikace a sociální život

Sama aktivně používá tak 15 slov nebo výrazů: máma, táta, Toto (Toník), bába, hamá, ne, ava (ano), není, tá (tady nebo tak), Hele a Tito (plyšové hračky), auto, autoba (autobus), bobo, bota (označení pro botu i ponožku).  A pak různé víceznačné slabiky pro balón, banán, psa, atd. atd. K tomu předvede tak 10 zvuků oznáčujících zvířátka nebo třeba vlak.

Hrozně moc rozumí. Na požádání ukazuje části těla nebo něco někam nosí. Pěkně spolupracuje u oblékání. Často si ale nerozumíme v tom, co zrovna chce, a jelikož u toho dokáže být dost vytrvalá a taky nazlobená, o horké chvilky v komunikaci nemáme nouzi.

Celkem pěkně komunikuje a hraje si s Toníkem, i když on na ni bývá celkem hrrr. Má ráda ostatní děti, hlavně ty starší, v Toníkově věku. K cizím lidem (včetně těch, co cizí nejsou, ale třeba je jen dlouho neviděla) je nedůvěřivá a hned chce ke mě na ruce. Celkově mě hodně potřebuje mít na očích, hlavně než se někde rozkouká.








Denní režim, temperament a nějaké ty fyzické údaje

Olívka váží cca 10 kg a můj nejlepší odhad její výšky je zhruba 75 cm
. Je to paní prcková. Má 12 zubů v různém stupni růstu a prořezanosti a s těma stoličkama jsme se všichni dost natrápili. A ještě není vyhráno! Děti by se snad měly rodit už zubaté nebo fakt nevím... Taky jsme byli poprvé u paní kadeřnice a Olí už konečně nevypadá jako vodník Česílko. :)

V noci spí zhruba od 9 do 7 a ještě se dost budí na kojení. Když ji něco trápí, tak fakt hodně často, dokonce i častěji než co hodinu. Už jsem rozhodnutá pro noční odstavení podobně, jako jsme to měli u Toníka. Už jen čekám, až pomine současná zubovlna, potom pošlu chlapy na víkend pryč a jdeme na to. Spát v kuse déle než dvě hodiny mi fakt fakt chybí!!!! Přes den má Olí jeden poobědový spánek dlouhý 2 hodiny, který tráví nejčastěji v kočárku na terase. Vždy se snažím, aby se co nejvíc překrýval s tím Toníkovým, a celkem se daří, i když ne vždy.

Jí už v podstatě stejně často i stejné jídlo jako Toník, jen v o něco menším množství. Není příliš vybíravá, preferuje maso a sýr a výraznější chutě - slanou a kyselou. Co vyloženě plive, tak to je vaječný žloutek. Jinak trvá na samostatnosti u jídla a když ji z nějakého důvodu potřebuji krmit já, je oheň na střeše. :D Chce lžičku a sama prostě.

Nočníček jsme jí zatím jen tak ukázali. Ví, k čemu slouží, a říká mu "bobo". Občas si na něj sedá a dělá, že tlačí. Nicméně to je tak celé, žádné úspěchy, co by stály za řeč, se zatím nekonaly.

Olívka je jinak moc chytrá, šikovná a celkem trpělivá holčička. Rozhodně ale není takový flegmouš jako Toník. Hodně se rozčiluje, moc nezvládá negativní emoce spojené s nějakým zákazem nebo s tím, když se jí něco nedaří. Je tvrdohlavá a pěkně uvztekaná. Hodně mě u všeho potřebuje, ale když je jí dobře, zabaví se na celkem dlouho i sama. Uvidíme, co za povahu z ní vyleze. :D














Komentáře

Oblíbené příspěvky

mateřství ~ 8 každodenních hříchů matky se dvěma dětmi brzy po sobě

Na blogu (i v životě) se snažím být hodně pozitivní. Opravdu se maximálně snažím užít si všechny momenty, i ty zdánlivě ne úplně příjemné. Snažím se dokázat se včas zastavit, když se na mě všechno valí. Snažím se s dětmi víc smát, než je okřikovat, a bez dětí se snažím víc povznést a uvolnit, než něco pořád dokola zpytovat nebo se stresovat. A jde mi to? Samozřejmě, že NE. Alespoň ne tolik, jak bych chtěla. Snad jste si nemysleli, že je u nás všechno jen růžové. A snad jste si (probůh!) nemysleli, že si na to na blogu budu hrát. I u nás se křičí a brečí a závidí a lituje. Takže pro dnešek se s vámi podělím o trochu té temné strany síly, protože i to je každodenní součást života se dvěma malými dětmi brzy po sobě. 1. Křičím Křičím, okřikuji, občas ze mě vylítne něco, co ani nevím, odkud se bere. I ode mě lze slyšet věty jako: "To si snad už ze mě děláš srandu!" "Ty jsi mě neslyšel?!" "Kolikrát jsem ti to už říkala?!" "Zlobíš mě!" "Jestl

testujeme ~ barefoot boty z Aliexpressu

Na Vaši žádost přidávám krátký příspěvek s odkazy na Toníkovy nové botky. Ještě je teda nemáme vyzkoušené v praxi, od doručení ještě nebylo mokro ani sníh. :D Nicméně ráda shrnu první dojmy, přidám odkazy a třeba někoho inspirujeme k objednávce. Oboje boty jsou barefoot nebo přesněji barefoot kompromis, jelikož se jedná o gumáčky a sněhule, asi by to ani jinak nešlo. Na oboje boty jsem našla doporučení a recenze ve facebookové skupině Barefoot obuv z Aliexpressu , tak pokud také sháníte cenově dostupné barefoot a kompromisní botky a chcete vyzkoušet Čínu, v téhle skupině najdete celkem dost tipů a informací.  Gumáčky Gumáčky jsem objednávala z této stránky . Máme velikost 3 a stály nás 12.81 dolarů (cca 317 Kč).  Gumáčky jsou pěkně široké i relativně měkké. Podle tvaru špičky vidíte, že místa na prsty je tam dost, nožka není utlačovaná. Podrážka je rovna a tenká, i když to vypadá, že pata je tam výš než špička, není tomu tak. Ta modrá guma je tam jakoby zvednut

knihovnička ~ Moje jméno Antonín + SOUTĚŽ

Za měsíc jsou tady Vánoce a vy možná - stejně jako já - ještě hledáte inspiraci na dárky pro dětičky. Možná si vzpomenete, že minulý rok jsem se tady celkem rozepsala o personalizovaných knížkách šitých přímo na míru konkrétnímu dítku. Tyto krásné knihy vyrábí a prodává společnost  Originální knihy . Vše, co by vás o knížkách a procesu jejich vzniku mohlo zajímat, najdete v tom loňském článku TADY . No co Vám budu povídat, Toník byl z knížky unešen a frčí u nás dodnes. Letos na Vánoce jsem pro něj nechala vyrobit další podobnou knížku. Protože ho pomalu začala zajímat písmenka, volba padla na knihu Moje jméno . !A pozor, na konci dnešního příspěvku najdete zajímavou soutěž, která vás určitě nenechá chladnými! Kniha má moc hezký příběh, kdy zvířátka postupně skládají z písmenek jméno a příjmení pro nově narozené miminko. Malý čtenář tak vidí své jméno, jak se píše písmenko po písmenku. Krásné dětské ilustrace seznámí dítko s domácími i cizokrajnými zvířátky. Ta navíc př