Přeskočit na hlavní obsah

Toník ~ patnáctiměsíční


Toník má 15 měsíců, rok a čtvrt. No, abych byla přesná, tak než jsem to stihla sepsat a publikovat, tak má už skoro 16 měsíců. To asi mluví za vše. Je neuvěřitelné, že takhle vypadal minulý rok touhle dobou:


Hrubá a jemná motorika

Dnes Toník už velmi sebejistě chodí, začíná běhat a jezdí na odrážedle jako drak. Zvládne i schody, a to dokonce sám a po dvou, když má u schodů nízké zábradlí, kterého se může přidržovat.


Bez pomoci a opory se dostane do jakékoliv polohy a zase zpátky (leh, sed, klek, ...) Kope si s balónem, postaví věž asi o pěti kostkách (i když to už ho moc nebaví), sám se napije z hrnku a snaží se krmit lžičkou - tam mu ještě chybí doladit ten správný twist zápěstím, takže jeho pokusy končí všelijak. Pravdou je, že bez obav mu můžu svěřit tak maximálně lepivou ovesnou kaši a závěrem mu ještě musím pomoct (nebo ho nechat to jíst rukama, což preferuje. :D )


Ježiš jo, a všude dosáhne, už i u vyšších stolů je potřeba dávat věci dál směrem do středu, aby se jich hned nezmocnil.

Hry a hraní si

Sám si ještě moc nehraje, ale ano, úspěchy tam také jsou. Alespoň jednou denně se zvládne v klidu a sám soustředit na nějakou činnost asi 15-20 minut. Nejraději si hraje s plastovýma miskama, s pokličkama, s bábovičkama, různě s nimi jezdí po zemi, dává je do sebe, zavírá a otvírá. Miluje balóny a balónky, od velkých nafukovacích až po pingpongáče. Háže si s nimi, zahazuje je a znovu je sbírá, kope do nich, běhá s nimi a za nimi. Naprosto nejmilovanější zábavou je ale prohlížení knížek. Frčí u nás leporela, ale i klasické knížky. Toník rád, ale velmi neobratně listuje, ukazuje prstíkem na obrázky a slovy "to je" se domáhá, abych mu je popisovala. Na požádání mi spoustu obrázků v knize najde a ukáže (namátkou např. talíř, vanu, kartáček, boty, motorku, vlak, auto, holčičku, kluka, houpačku, písek, různé druhy jídla a pití a asi 15 druhů zvířátek. Jo a miluje vodu, kdykoliv, kdekoliv a v jakékoliv podobě.



Rád hraje na honěnou. Rád si schovává obličej. Strašně rád se po někom válí a skáče, rád někomu sedá na hlavu a obličej, hlavně nahatý, to je taková jeho specialitka, která se možná nesetká s takovým pochopením při zvěřejnění, ale chtěla bych si ji tímto způsobem zaznamenat. (Říkame tomu s Nekorektním s nadsázkou "teabagging", haha, radši to ani negooglete.)

Komunikace a sociální život

Sám aktivně používá asi tak 5 slov: máma, táta, ham, dej, ne a novinkou jsou dvě slovní spojení: kde je a to je (= co to je?), které občas zaměňuje. Dále má spoustu vlastních výrazů pro kde co, např. baba, což znamená bába, balón i banán. Dále zná a použije slova "bože bože", talíř a pere (pračka). Neptejte se mě, proč zrovna tato slova. :D

Kromě slov pak výborně umí zvuky zvířat, to mu jde naprosto neuvěřitelně a je to jeho oblíbená aktivita. Umí: baf baf pro psa, mau pro kočku, bů pro krávu, baba pro ovci, meme pro kozu, dada pro kačenku či husu (a používá to i pro slepici a jiné ptactvo), ch-ch pro prase, a-a-a pro opici, i-i pro delfína, bzzz pro mouchu a včelu. Kromě toho zvládne poznat a ukázat ještě dalších x druhů včetně snad i jezevce apod., takže tohle je opravdu silná stránka.

Jeho pasivní porozumění je naprosto brilantní, chápe a rozumí tolika věcem, že bych tomu jako bezdětná normálně nevěřila. Na požádání ukáže nejrůznější části těla i oblečení různých (určených) osob, na požádání mi (nebo určené osobě) cokoliv přinese nebo podá. Na požádání si sundá boty (některé) a ponožky a velmi hezky se snaží i o ostatní oblečení (nejlíp mu jdou asi plenky). Když ho oblékám nebo svlékám, na požádání mi zvedne nožičku nebo nastaví ručičku. Na požádání si sám utře pusu např. po jídle nebo předstírá utírání např. louže. Rozumí zákazům, někdy je i respektuje. Stále ale nastávají situace (asi jednou denně), kdy Toník něco vyloženě (a dosti hlasitě) chce a my mu tak úplně nerozumíme a z toho vzniká oboustranná frustrace. Ještě je tedy cesta k vzájemnému porozumění na vyšší úrovni daleká..

Toník taky pěkně komunikuje s ostatními dětmi, v oblibě má hlavně ty, co jsou blízké jeho věku. Má i oblíbené kamarády.



Učíme ho taky o sestřičce/miminku, co se k nám brzy přidá. To ale ještě vůbec nechápe. I když na bříško kouká, na požádání hladí nebo pusinkuje. Zajímá ho ale mnohem víc pupík než to, co obsahuje. :)

Začíná se taky lehce stydět. Nebo teda ne úplně stydět, ale už nepůjde např. na ruce úplně ke každému jako dřív. Nejdřív se potřebuje rozkoukat. Už jen tak nerozdává pusinky jako dřív. Nicméně stále zvládá dobře nové tváře i prostředí a nemít mámu ani tátu nějakou dobu v dohledu pro něj není žádný problém.

Denní režim, temperament a nějaké ty fyzické údaje

Toník váží cca 11,5 kg. Kolik měří, to netuším a velmi těžko to zjistím. Můj nejlepší odhad bude takových 79 cm. Má 12 zubů a rostou mu špičáky. Ještě se neprořezávají, ale už ho trápí (jak je u něj bohužel zvykem). Kolik jich je na cestě nevím, ale zdá se mi, že se v růstu různě střídají všechny 4, z toho 2 spodní už jdou přes dásně lehce vidět.

V noci spí zhruba od 8 do 6 s jedním probuzením, ale různě se to mění. Není výjimkou ani celá noc prospaná vkuse ani 3 vzbuzení s nutností dlouze uspávat. Přes den se můžeme v podstatě spolehnout na jeden poobědový spánek dlouhý 2,5 - 3,5 hodiny, který tráví v kočárku na terase.


Jí snídani, oběd, sváču a večeři a i celkem dost jídla mezi tím (hlavně mezi sváčou a večeří). S jídlem je netrpělivý, pochtívá a někdy i bere jídlo kamarádům. Jídlo rozhodně neodmítne, hlavně to nabízené z vlastního talíře nebo od úst. Nelíbí se mu, když má jíst něco jiného než my. Jinak není nijak vybíravý.

Nočníček ho přestal zajímat a úspěšný je teď na něm v podstatě jen s kakáním, ale o to už se i pěkně hlásí (když na to má čas). Čůrání sice taky často hlásí, ale na nočník jít nechce. Máme nějaké plány do budoucna, na cestě je objednaný vertikální nočník, tak pak budu informovat o (ne)úspěších.

Toník je jinak celkem kliďas a flegmatik (nevím, po kom :D ). Někdy je umrčený, ale nijak extra se neprosazuje. Nebere dětem věci (kromě jídla), a pokud oni berou jeho, je mu to víceméně jedno. Většinu času je veselý a komunikativní, velmi nekomplikovaný. Samozřejmě ho taky někdy chceme "vrátit nebo vyměnit" :D, což je normální, ale je to naše ♥. Patnáctiměsíční ♥.

Komentáře

Oblíbené příspěvky

mateřství ~ 8 každodenních hříchů matky se dvěma dětmi brzy po sobě

Na blogu (i v životě) se snažím být hodně pozitivní. Opravdu se maximálně snažím užít si všechny momenty, i ty zdánlivě ne úplně příjemné. Snažím se dokázat se včas zastavit, když se na mě všechno valí. Snažím se s dětmi víc smát, než je okřikovat, a bez dětí se snažím víc povznést a uvolnit, než něco pořád dokola zpytovat nebo se stresovat. A jde mi to? Samozřejmě, že NE. Alespoň ne tolik, jak bych chtěla. Snad jste si nemysleli, že je u nás všechno jen růžové. A snad jste si (probůh!) nemysleli, že si na to na blogu budu hrát. I u nás se křičí a brečí a závidí a lituje. Takže pro dnešek se s vámi podělím o trochu té temné strany síly, protože i to je každodenní součást života se dvěma malými dětmi brzy po sobě. 1. Křičím Křičím, okřikuji, občas ze mě vylítne něco, co ani nevím, odkud se bere. I ode mě lze slyšet věty jako: "To si snad už ze mě děláš srandu!" "Ty jsi mě neslyšel?!" "Kolikrát jsem ti to už říkala?!" "Zlobíš mě!" "Jestl

testujeme ~ barefoot boty z Aliexpressu

Na Vaši žádost přidávám krátký příspěvek s odkazy na Toníkovy nové botky. Ještě je teda nemáme vyzkoušené v praxi, od doručení ještě nebylo mokro ani sníh. :D Nicméně ráda shrnu první dojmy, přidám odkazy a třeba někoho inspirujeme k objednávce. Oboje boty jsou barefoot nebo přesněji barefoot kompromis, jelikož se jedná o gumáčky a sněhule, asi by to ani jinak nešlo. Na oboje boty jsem našla doporučení a recenze ve facebookové skupině Barefoot obuv z Aliexpressu , tak pokud také sháníte cenově dostupné barefoot a kompromisní botky a chcete vyzkoušet Čínu, v téhle skupině najdete celkem dost tipů a informací.  Gumáčky Gumáčky jsem objednávala z této stránky . Máme velikost 3 a stály nás 12.81 dolarů (cca 317 Kč).  Gumáčky jsou pěkně široké i relativně měkké. Podle tvaru špičky vidíte, že místa na prsty je tam dost, nožka není utlačovaná. Podrážka je rovna a tenká, i když to vypadá, že pata je tam výš než špička, není tomu tak. Ta modrá guma je tam jakoby zvednut

knihovnička ~ Moje jméno Antonín + SOUTĚŽ

Za měsíc jsou tady Vánoce a vy možná - stejně jako já - ještě hledáte inspiraci na dárky pro dětičky. Možná si vzpomenete, že minulý rok jsem se tady celkem rozepsala o personalizovaných knížkách šitých přímo na míru konkrétnímu dítku. Tyto krásné knihy vyrábí a prodává společnost  Originální knihy . Vše, co by vás o knížkách a procesu jejich vzniku mohlo zajímat, najdete v tom loňském článku TADY . No co Vám budu povídat, Toník byl z knížky unešen a frčí u nás dodnes. Letos na Vánoce jsem pro něj nechala vyrobit další podobnou knížku. Protože ho pomalu začala zajímat písmenka, volba padla na knihu Moje jméno . !A pozor, na konci dnešního příspěvku najdete zajímavou soutěž, která vás určitě nenechá chladnými! Kniha má moc hezký příběh, kdy zvířátka postupně skládají z písmenek jméno a příjmení pro nově narozené miminko. Malý čtenář tak vidí své jméno, jak se píše písmenko po písmenku. Krásné dětské ilustrace seznámí dítko s domácími i cizokrajnými zvířátky. Ta navíc př