Nadešel čas zařadit Toníkovi do jídelníčku další luštěninu. Po zelených fazolkách, červené čočce, hrášku a cizrně jsou to fazole. Fazole jsou jako klasická luštěnina vhodné k zavedení tak okolo 8. - 10. měsíce, my jsme si radši počkali na tu horní hranici.
Ačkoliv luštěniny obecně většinou nevyvolávají žádné alergické reakce (jen opravdu velmi velmi vzácně), opatrnost je na místě hlavně vzhledem k jejich vysokému obsahu bílkovin (nejsou nejlehčí na trávení) a k jejich nadýmavé tendenci. Určitě je fajn začít s luštěninami postupně od těch lépe stravitelných a uvidíte sami.
Rozhodla jsem se připravit velmi jednoduchý recept - červené fazole s batáty. Nechtěla jsem to napoprvé nijak překombinovávat a popravdě - fazolím by to nejspíš ani neslušelo. Výhoda tohoto receptu je také to, že Toník batáty miluje, takže to mělo šanci na úspěch.
Ačkoliv luštěniny obecně většinou nevyvolávají žádné alergické reakce (jen opravdu velmi velmi vzácně), opatrnost je na místě hlavně vzhledem k jejich vysokému obsahu bílkovin (nejsou nejlehčí na trávení) a k jejich nadýmavé tendenci. Určitě je fajn začít s luštěninami postupně od těch lépe stravitelných a uvidíte sami.
Rozhodla jsem se připravit velmi jednoduchý recept - červené fazole s batáty. Nechtěla jsem to napoprvé nijak překombinovávat a popravdě - fazolím by to nejspíš ani neslušelo. Výhoda tohoto receptu je také to, že Toník batáty miluje, takže to mělo šanci na úspěch.
Fazole jsem si nejprve přes noc namočila. (Taky na to vždycky zapomínáte? Já pořád, vždycky mám v plánu dělat fazole nebo cizrnu a ejhle, chystám se vařit, zjišťuji, že jsem si to zapomněla namočit, měním plány a vařím něco jiného - typické!) Měli jsme doma fazole Adzuki, tak jsem použila ty. Jsou o něco lépe stravitelné a mají nasládlou jakoby oříškovou chuť.
V nové vodě jsem si pak fazolky uvařila. Trvá to asi 40 minut a pozor, možná se vám budou i po této době zdát stále dost tuhé, ale takové Adzuki prostě jsou. Říkala jsem si, že když je budu mixovat, nevadí to, a dobře to dopadlo. Do mísy na ruční mixér jsem si ráno dala 100 g batátů (zmražených, předpřipravených) a nechala povolit.
Pak jsem k nim přidala uvařené fazole v množství cca 80 g.
Pomixovala jsem nahrubo ručním mixérem a nakonec bylo třeba přidat ještě nějakou kojeneckou vodu (vývar jsem bohužel žádný neměla), protože výsledná konzistence byla velmi hutná.
Do výsledku jsem kápla ještě pár kapek oleje, tentokrát jsem vyzkoušela olej z vlašských ořechů, perfektně se k tomu hodil.
Když už jsem byla spokojená, šlo se podávat. Musím říct, že výsledná konzistence byla moc fajn a úplně mě napadalo, že by to bylo díky tomu ideální jídlo, na kterém by si v budoucnu mohl Toník vyzkoušet samostatné papání lžičkou. Bylo to kašovité ale zároveň lepivé a z lžičky to nesjíždělo - takže ideál.
Toníkovi velmi velmi velmi chutnalo. No musím říct, že i mně se výsledná kombinace chutí moc zalíbila. Bylo to tedy dost nasládlé, pro starší děti nebo dospělé bych k tomu přidala třeba osmahnutou cibulku, tymián a pepř. Možná i červenou papriku nebo chilli.
Spokojený Toník zde:
A na závěr tradičně přidávám další kombinace s fazolemi (červenými či bílými). Nejsou ještě vyzkoušené, ale všechny jsou v plánu! :
- pyré: fazole + banán
- fazole + jablko + kuřecí maso
- dětské "chilli con carne": fazole + rajčata + cibulka + hovězí maso + kmín + červená paprika
- fazole + kukuřice + kuskus
- hrstková polévka: fazole + hrách + čočka + kroupy
- těstovinový salát: fazole + kukuřice + červená paprika + těstoviny
- fazole + dýně + ryba
- fazole + špenát + cibulka
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat