Červenou čočku zbožňuju! Někdy si trochu vyčítám, že ji pro vaření pro nás používám méně, než bych mohla. Přitom je to naprosto úžasná surovina - chutná, rychlá na přípravu a dá se zajímavě kombinovat s různými ingrediencemi. Osobně miluju třeba marockou hariru (můžete ji vyzkoušet uvařit třeba podle tohoto receptu, já ji ale ráda dělám i vegetariánsky).
Hlavní výhoda červené čočky je, že ji není potřeba namáčet, ale dá se použít rovnou. To je pro mě osobně velké ulehčení, protože věčně zapomínám chystat si něco dopředu a taky ráda improvizuji. :)
Toník červenou čočku zná a moc mu chutná, zkoušeli jsme ji už v různých kombinacích. Většinou ji připravuji v "bezmasý" den, protože jako luštěnina má vyšší obsah bílkovin, což je pro tento účel ideální. Dneska ji Toník dostal připravenou v kombinaci s lilkem a hráškem.
Lilek mám předpřipravený zmražený (tak jako spoustu zeleniny), takže ho stačilo jen vyndat z mražáku. Hrášek jsem použila také mražený. Obecně mohu kvalitní (!) mraženou zeleninu kupovanou v obchodě k přípravě příkrmů doporučit. Já takto používám hlavně hrášek, kukuřici, fazolkové lusky a listový špenát. Hrášek a lilek jsem tedy ráno dala rozmrazit.
Hlavní výhoda červené čočky je, že ji není potřeba namáčet, ale dá se použít rovnou. To je pro mě osobně velké ulehčení, protože věčně zapomínám chystat si něco dopředu a taky ráda improvizuji. :)
Toník červenou čočku zná a moc mu chutná, zkoušeli jsme ji už v různých kombinacích. Většinou ji připravuji v "bezmasý" den, protože jako luštěnina má vyšší obsah bílkovin, což je pro tento účel ideální. Dneska ji Toník dostal připravenou v kombinaci s lilkem a hráškem.
Lilek mám předpřipravený zmražený (tak jako spoustu zeleniny), takže ho stačilo jen vyndat z mražáku. Hrášek jsem použila také mražený. Obecně mohu kvalitní (!) mraženou zeleninu kupovanou v obchodě k přípravě příkrmů doporučit. Já takto používám hlavně hrášek, kukuřici, fazolkové lusky a listový špenát. Hrášek a lilek jsem tedy ráno dala rozmrazit.
Červenou čočku jsem pak před obědem pořádně propláchla a dala vařit. Je hotová velmi rychle, takže úplně ideální.
Červená čočka vařením parádně zežloutne, takže se nelekejte. Hotovou jsem ji přidala k rozmraženému lilku s hráškem.
Kvůli hrášku jsem to ještě před podávání lehce mixla ručním mixérem. No pak už jsem jen přidala trochu oleje a kuřecího vývaru ze včera pro vyrovnání konzistence. A bylo hotovo.
Rozmixovaný hrášek celou směs ozelenil, takže to získalo takový jarní přídech. Pro mě osobně byla směs příliš hrášková, takže příště trochu uberu. Toníkovi ale výsledek moc chutnal. (Tady na fotce to sice zrovna nevypadá, ale byl to spíš výraz "už zase zdržuješ a fotíš?")
Na závěr přidávám ještě další naše oblíbené kombinace s červenou čočkou:
- červená čočka + květák + špenát
- červená čočka + dýně + petržel + tymián
- červená čočka + batáty + jablko + kuřecí
- červená čočka + brokolice + mrkev
Dobrou chuť a čočce zdar.
Tahle potravina je od doby, co Maty začal konzumovat i jiné věci než mléko, stálicí v mé spíži. Jak píšeš, když je nejhůř, je hotovo raz dva, je to chutné a zdravé. My milujeme jako přílohu, kdy na trošičce kvalitního oleje orestuju cibulku, mrkev, řapíkatý celer na drobné kostičky, přidám už vařenou č.čočku, promíchnu, dochutím solčankou a nějakou bylinkou (tymián, oregáno) a zjemním troškou másla. Asi bude zítra k obědu :D
OdpovědětVymazatMňam! Škoda, že nebydlíte v Brně, bych se stavila ;) :D
Vymazata pro rodiče je super polívka z červené čočky podle Vaňka a jeho snadných a rychlých receptů ... když jsem to viděla poprvé, nevěřila jsem, ale teď už věřím ... u nás doma hodně oblíbená :))
OdpovědětVymazatAle mega dobrýá je i po indicku .... ale to taky není pro prtě :(